De 5 beste gratis SEO tools voor zoekwoordonderzoek

Voordat je de teksten op je website schrijft, hoor je een trefwoordanalyse te doen. Hiermee kom je erachter welke trefwoorden het beste zijn om te verwerken in je content. Er zijn diverse betaalde sites en programma’s die je hiervoor kunt gebruiken, maar er zijn ook gratis SEO tools voor zoekwoordonderzoek. Hieronder lees je hier de beste voorbeelden van.

ChatGPT

ChatGPT van OpenAI heeft inmiddels vrijwel de hele wereld overgenomen. Je gebruikt deze tool voor ontzettend veel dingen, zo wordt ChatGPT zelfs gebruikt voor het schrijven van SEO teksten. Hoewel deze gratis site niet perfect is voor zoekwoordonderzoek kun je de tool wel gebruiken ter inspiratie. Je kunt ChatGPT bijvoorbeeld vragen om te komen met een lijst vol woorden die betrekking hebben tot de producten die je verkoopt. Verkoop je games? Vraag dan bijvoorbeeld het volgende:

Zoekwoordonderzoek met ChatGPT

Onderzoek deze termen vervolgens om te bepalen of ze geschikt zijn om te gebruiken in je copy. Gebruik hiervoor andere gratis SEO tools voor zoekwoordonderzoek. 

Trefwoordanalyse met Keyword Generator

Keyword Generator

Als je Ahrefs nog niet kent, maar al wel veel bezig bent geweest met SEO heb je waarschijnlijk iets fout gedaan. Je mag dit bedrijf namelijk niet missen als je meer wilt leren over zoekmachineoptimalisatie, wat ik ook al in deze blog schreef. Ahrefs biedt je bijvoorbeeld veel informatie over SEO, terwijl de onderneming ook nog eens meerdere handige tools heeft geproduceerd. Keyword Generator is hier een goed voorbeeld van, wat volgens veel experts dé beste gratis tool voor zoekwoordonderzoek is. Je voert een woord in en geeft vervolgens het land aan, waarna Keyword Generator de 100 populairste zoekwoorden die je specifieke trefwoord bevatten toont. Daarnaast krijg je ook nog een lijst met de 50 populairste vragen die opgezocht worden en relevant zijn aan je zoekwoord. Overigens krijgen de eerste 10 SEO zoekwoorden bij beide lijsten een score genaamd KD, wat staat voor Keyword Difficulty. Hoe hoger deze score is, hoe lastiger het is om te ranken op deze woorden. 

Trefwoordonderzoek met Google Keyword Planner

Google Keyword Planner

Je wilt natuurlijk met je site ranken in de zoekresultaten van Google. Je kunt hiervoor dan ook een gratis tool voor zoekwoordanalyse van Google zelf gebruiken. Dit programma heet Google Keyword Planner en is eigenlijk bedoeld voor adverteerders. Desondanks vind je met deze tool ook trefwoorden voor SEO. Het handige aan Google Keyword Planner is dat je niet alleen de zoekwoorden krijgt waar je ingevulde woord in staat, maar ook andere relevante trefwoorden. Het is wel een nadeel dat deze tool geen exacte zoekvolumes geeft, maar juist zoekvolumebereiken. Ook Google Trends kan trouwens handig zijn voor zoekwoordanalyse, zoals je in deze blog van mij leest. 

Trefwoordonderzoek met Answer The Public 

 

Answer The Public

Answer The Public lijkt een beetje op Keyword Generator. Je vult hierbij namelijk een woord in en geeft het doelland en de taal aan. Vervolgens toont de tool je vragen over je zoekwoord die veel gezocht worden op Google. Je weet hierdoor dus precies welke vragen je op je website moet beantwoorden om te ranken in de zoekmachines. Het is wel een nadeel dat Answer The Public geen bereiken toont bij de zoekopdrachten, in plaats daarvan laten ze met een cirkel zien of een zoekwoord maandelijks veel, gemiddeld of weinig gezocht wordt. 

Zoekwoordonderzoek met Keyword Difficulty Checker

Keyword Difficulty Checker

Niet alle zoekwoorden zijn geschikt om te gebruiken op je webpagina’s. Dit komt bijvoorbeeld doordat ze veel concurrentie hebben, waardoor je weinig kans hebt om op de eerste pagina van de resultaten te komen. Controleer dit met Keyword Difficulty Checker. Deze gratis SEO tool laat zien hoe lastig het is om de top 10 van een trefwoord te bereiken. Hoe hoger deze score is, hoe moeilijker het is om te ranken voor dat specifieke zoekwoord. Weet echter wel dat de Keyword Difficulty volledig gebaseerd is op backlinks, terwijl er nog meer dingen die invloed hebben op deze moeilijkheidsgraad. Je hebt bij een hoge KD-score dus eigenlijk vooral veel backlinks nodig om de concurrentie te verslaan. Overigens is dit opnieuw een programma van Ahrefs, wat nog meer SEO tools biedt die je kunt gebruiken voor zoekwoordonderzoek. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *