SEO copywriting: de 5 beste tips van 2023

In mijn vorige blog schreef ik over het belang van SEO copywriting voor bedrijven. Nu je weet dat dit essentieel is, wil je uiteraard graag weten hoe je ervoor zorgt dat de teksten op je website voldoen aan de voorwaarden van Google. Lees daarom snel verder voor de 5 beste SEO copywriting tips van 2023! 

Tip 1: Analyseer wat je doelgroep wil lezen

Voordat je start met SEO copywriting dien je uit te zoeken wat je bezoekers graag willen lezen. Dit wordt ook wel de zoekintentie genoemd, waarvan er drie hoofdcategorie├źn zijn:

  • Informatief: Circa 80 procent van de zoekopdrachten is informatief, de gebruiker zoekt dan dus informatie of antwoorden. “Hoe werkt SEO?” is een voorbeeld van een informatieve zoekopdracht.
  • Transactioneel: Bij een transactionele zoekopdracht wil de gebruiker een product kopen. Voorbeeld: “Een stalen eettafel kopen”.
  • Commercieel: De gebruiker wil binnenkort een product kopen, maar moet eerst nog onderzoek doen. Een voorbeeld van zo’n zoekopdracht is “Waar moet ik op letten als ik een nieuwe computer wil kopen?”
  • Navigatie: De gebruiker weet bij dit type zoekintentie welke webpagina of -site hij gaat bezoeken (bijv. “Ikea site”). 

Voordat je start met je copy moet je dus eerst weten wat je publiek wil. Met andere woorden, je moet de zoekintentie van je doelgroep achterhalen. Je kunt hiervoor op Google een zoekwoord intikken en vervolgens kijken naar de suggesties van ‘Automatisch aanvullen’. Het is nog makkelijker om Semrush te gebruiken, dit programma vertelt je namelijk de precieze zoekintentie van je lezers. 

Nu je weet wat de zoekintentie van je doelgroep is, gebruik je deze in SEO copywriting. Doe dit op de volgende manieren:

  • Schrijf volledige artikelen of webpagina’s over de vragen van je lezers
  • Gebruik de (aanbevolen) zoekopdrachten in je H1, H2 en H3 headings in je artikel
  • Optimaliseer de productbeschrijvingen zodat ze passen bij de zoekopdrachten van je publiek

Tip 2: Vind relevante en geschikte zoekwoorden

Het is bij SEO copywriting van groot belang om relevante zoekwoorden te benoemen in het artikel. Je moet dus analyseren welke keywords geschikt zijn. Kruip hiervoor in het hoofd van je doelgroep. Denk na over wat ze zoeken op Google en hoe ze je het eenvoudigst en snelst vinden. Maak een lijst van alle zoekwoorden die je kunt bedenken en analyseer ze vervolgens. Dit wordt ook wel een SEO trefwoordanalyse genoemd en zorgt ervoor dat je erachter komt welke keywords geschikt zijn. Er zullen namelijk ook trefwoorden tussen zitten die relevant zijn maar tegelijkertijd ook te lastig zijn om op te ranken door de vele concurrenten. Andere zoekwoorden zijn juist weer ongeschikt doordat ze simpelweg te weinig gezocht worden door je doelgroep.

SEO copywriting tips 2023

Tip 3: Vermijd keyword stuffing

De kans is groot dat je al eens artikelen hebt gelezen waarin bepaalde woorden continu herhaald werden. Dit wordt keyword stuffing genoemd en lijkt misschien handig om op te nemen in SEO teksten. Dit is echter absoluut niet het geval doordat Google keyword stuffing bestraft. De zoekmachine vindt het juist belangrijk dat je copy van een hoge kwaliteit is. Dit betekent niet dat je helemaal geen zoekwoorden mag opnemen in je artikelen. Google wil namelijk dat de keywords van waarde zijn voor de lezers. Ze moeten dus passen bij de zoekintentie van je doelgroep. Keyword stuffing is dan ook vaak slecht voor je ranking in Google, terwijl dit ook nog eens tot een verschrikkelijke gebruikerservaring leidt. Je teksten zijn immers onleesbaar als ze vol staan met dezelfde trefwoorden. Hoeveel SEO zoekwoorden moet je dan per pagina gebruiken? Dat leg ik in deze blog uit! 

Tip 4: Schrijf voor featured snippets

SEO copywriting heeft als doel dat je content op plek 1 in de zoekresultaten van Google komt. Je kunt hiervoor zorgen door voor featured snippets te schrijven. Dit wordt ook wel position zero genoemd en is het vakje dat je soms aan de bovenkant van de resultatenpagina’s ziet. Zo’n featured snippet vertelt je direct informatie over je zoekopdracht. Als je bij SEO copywriting voor featured snippets wilt schrijven, is het bleangrijk dat je de vraag achter de zoekintentie van de doelgroep beantwoordt. Ook moet je het zoekwoord in deze tekst opnemen. Stel je publiek wil de definite van een bepaald zoekwoord weten. Je schrijft dan in je copy “zoekwoord is [betekenis]”. 

Tip 5: Neem CTA’s op

CTA, wat staat voor Call To Action, is in SEO copywriting cruciaal. Je geeft hiermee de lezer namelijk een logische volgende stap om te nemen. Bovendien wil je zelf graag dat je bezoekers deze stap nemen. Je genereert met de CTA’s namelijk leads, wat natuurlijk leidt tot een hogere omzet. Je moet daarom op elke webpagina een CTA opnemen, wat je zeker in gedachten moet houden als je je website laat schrijven. Het kan een goed idee zijn om deze Call To Actions te testen zodat je uiteindelijk weet welke het beste werkt. 

Nu je weet welke tips in 2023 van groot belang zijn als het gaat om SEO copywriting kun je ervoor kiezen om zelf de content te schrijven. Toch is het vaak beter om een professionele SEO copywriter dit te laten doen. Deze specialist weet natuurlijk precies hoe je website zo hoog mogelijk in Google rankt, waar jij als eigenaar dan weer de vruchten van plukt. Zoek je een freelance SEO copywriter in Leeuwarden, Friesland? Neem eens contact met me op, al werk ik natuurlijk ook voor bedrijven in andere delen van Nederland! 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *