Hoeveel SEO zoekwoorden moet je per pagina gebruiken?

Elke pagina van je website heeft zoekwoorden nodig. Deze woorden vertellen de zoekmachines namelijk waar de site en de pagina’s over gaan. Een zoekmachine begrijpt je webpagina dus niet als je geen goede trefwoorden gebruikt. Je moet dus wel controleren of de zoekwoorden geschikt zijn, wat je doet met behulp van een zoekwoordonderzoek. Je denkt daardoor misschien dat het goed is om zoveel mogelijk SEO zoekwoorden te hanteren op de pagina’s van je website. Of dit daadwerkelijk het geval is, lees je in dit handige artikel.

Op hoeveel SEO zoekwoorden moet je je per pagina richten?

De meeste SEO experts zijn het erover eens dat het beter is om juist niet al te veel SEO zoekwoorden per webpagina te gebruiken. Kies er juist voor om je te focussen op één hoofdzoekwoord. Dit kan overigens ook een hoofdzoekzin zijn. Vervolgens voeg je ook nog twee tot drie zoekwoordvariaties per pagina toe. Dit zijn dus trefwoorden die vrijwel hetzelfde zijn als het hoofdtrefwoord, maar toch net iets anders. Je hoofdzoekwoord kan bijvoorbeeld ‘kleding dames’ zijn, wat zou betekenen dat de zoekwoordvariaties dan onder meer ‘kleding voor dames’, ‘kleding vrouwen’ en ‘kleding voor vrouwen’ kunnen zijn. 

Waarom is het beter om je op minder SEO zoekwoorden per pagina te focussen?

Minder is dus meer als het gaat om het aantal SEO zoekwoorden per pagina. Waarom? Dat lees je hieronder!

Trickle-down-effect

Het trickle-down-effect laat zich in SEO definiëren als het scoren van een pagina voor zoekwoorden waarvoor de webpagina niet geoptimaliseerd is. Dit klinkt misschien lastig, maar in de werkelijkheid is dit effect heel eenvoudig. Stel dat je pagina goed scoort voor ‘kleding voor vrouwen’. Google is dan slim genoeg om te weten dat deze pagina ook getoond moet worden als iemand ‘vrouwenkleding’ zoekt. De twee zoekwoorden zijn anders, maar hebben toch dezelfde betekenis. Dit voorbeeld laat het trickle-down-effect in SEO duidelijk zien. Hierdoor is het dus beter om minder SEO zoekwoorden per pagina te gebruiken.

Meer gericht

Door je slechts op een paar zoekwoorden per pagina te focussen, ben je beter in staat om je op een specifiek onderwerp te richten. Als je per pagina bijvoorbeeld meer dan 5 trefwoorden wilt gebruiken, wordt het ineens een stuk lastiger om de content te structuren. Dit is natuurlijk wel belangrijk, je brengt anders zowel je lezers als de zoekmachines in de war. Ook zorgen meer zoekwoorden ervoor dat het moeilijker is om de title-tags en metabeschrijvingen te schrijven. Door je te richten op één hoofdtrefwoord per pagina maak je het dus jezelf eenvoudiger om geoptimaliseerde title-tags en metabeschrijvingen voor de pagina’s te schrijven.

Minder risico op zoekwoordverwatering

Zoekwoordverwatering, wat ook wel bekend is onder de Engelse term keyword dilution, vindt plaats als je op een pagina tig zoekwoorden gebruikt die niet met elkaar te maken hebben. De trefwoorden vullen elkaar dan dus niet aan, waardoor de zoekmachine moeite heeft met het bepalen van het onderwerp. Je voorkomt zoekwoordverwatering door je per pagina op één SEO zoekwoord te richten. Probeer daarom bijvoorbeeld niet op één pagina trefwoorden als ‘dameskleding’ en ‘damesschoenen’ te combineren, geef ze juist een afzonderlijke pagina. De kans dat ze dan beide gerangschikt worden is veel hoger dan wanneer je ze combineert. 

Kun je te veel zoekwoorden op een pagina hebben?

Helaas is het antwoord absoluut ja. Als je te veel zoekwoorden op een pagina gebruikt, kan Google dit zien als keyword stuffing. Daar houdt deze zoekmachine beslist niet van. Keyword stuffing kan dan ook de ranking van je website negatief beïnvloeden. Daarnaast hebben lezers ook een hekel aan keyword stuffing. De vele zoekwoorden maakt de content namelijk onleesbaar. Je voorkomt dit dus door per pagina je te richten op maar één SEO trefwoord. 

Je weet dus nu dat het beter is om je te focussen op één SEO zoekwoord per pagina in combinatie met een paar variaties van dit hoofdtrefwoord. Toch betekent dit niet dat je alleen voor deze zoekwoorden kunt rangschikken. Je pagina kan namelijk ook een hoge ranking krijgen voor long tail zoekwoorden. Ditzelfde geldt voor trefwoorden die relevant zijn aan het hoofdzoekwoord. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *