Hoe kun je Google Trends gebruiken voor zoekwoordanalyse?

Naar alle waarschijnlijkheid zul je al wel eens gehoord hebben van zoekwoorden. Hier moet je onderzoek naar doen zodat je weet waar je potentiële klanten naar zoeken op Google, dit wordt een SEO zoekwoordanalyse genoemd. Het resultaat van deze analyse wordt gebruikt om content te maken voor je site. In deze content moeten de effectieve zoekwoorden gebruikt worden, die je kunt identificeren met behulp van Google Trends. Dit is één van ‘s werelds grootste realtime datasets. Zoals het team van Google Trends zelf zegt: “Je kunt nu minuut voor minuut realtime data bekijken achter de meer dan 100 miljard zoekopdrachten die elke maand uitgevoerd worden op Google. Hierdoor kun je dieper ingaan op de onderwerpen die belangrijk voor je zijn”. Hieronder vind je drie voorbeelden van hoe je Google Trends kunt vinden om geschikte zoekwoorden te vinden.

 

Identificeer seizoensgebonden trends met de zoekwoordanalyse

Eén van de grote voordelen van het in kaart brengen van zoekgegevens in een grafiek is dat je eenvoudig de hoogte- en dieptepunten kunt zien van het aantal keren dat er naar de zoekwoorden gezocht is. Het is van belang dat je profiteert van seizonsgebonden populariteit, je kunt dan namelijk meer klanten trekken. Hier kun je voor zorgen door campagnes te maken rond de trends. Op basis hiervan moet je ook je verkoopplannen en voorraad aanpassen. Als je bijvoorbeeld kerstballen verkoopt in je webshop dan is er natuurlijk echt sprake van een seizoensgebonden trend in december. 

 

Gebruik de trendy zoekwoorden niet

Daarnaast kun je met behulp van Google Trends in een zoekwoordanalyse ook onderzoeken of een zoekwoord populair zal blijven. Het zou namelijk ook kunnen dat het een kortstondige buzz heeft. Dit doe je door in Google Trends aan te geven dat je een grafiek wilt bekijken van de zoekinteresse voor een specifiek zoekwoord van de afgelopen jaren. Hierdoor zul je direct zien of dit trefwoord maar één keer echt een hoogtepunt heeft ervaren of dat er juist sprake is van een blijvende interesse. Het trefwoord fidget spinners heeft bijvoorbeeld een enorme piek aan zoekvolume gehad in 2017 maar is inmiddels totaal niet meer populair. Dit is dan ook een trendy zoekwoord.

 

Begrijp het zoekvolume voor zoekwoorden

Het zoekvolume voor trefwoorden gaat over het aantal keren dat er naar een bepaald zoekwoord gezocht is in een specifiek tijdsbestek. Als een website woorden met een hoog volume bevat dan zal het natuurlijk meer verkeer ontvangen. Door je zoekwoorden in te voeren in Google Trends zul je te zien krijgen hoe de belangstelling voor dat trefwoord in de loop van de tijd toegenomen of juist afgenomen is. Let wel op dat de populariteit van de weergegeven zoekwoorden relatief is. De grafiek geeft namelijk de verhouding weer tussen het aantal keren dat dat woord werd doorzocht ten opzichte van het totale aantal zoekopdrachten gedurende die tijd.