Linkbuilding optimaliseren: gebruik deze 5 supersimpele tips!

Je prestaties in Google worden beïnvloed door meerdere factoren. Zo spelen ook links een rol. Als andere sites naar je eigen website linken, zul je hoger ranken in de zoekresultaten. Linkbuilding optimaliseren is dus erg belangrijk, maar wordt desondanks door veel ondernemers genegeerd. Dat is vreemd aangezien je ook op een laagdrempelige manier voor links naar je website kunt zorgen. In deze blog geven we je dan ook 5 supersimpele tips voor linkbuilding! Deze tips kosten weinig moeite en kunnen door iedereen uitgevoerd worden, maar toch zullen ze stuk voor stuk prachtige resultaten opleveren. 

Tip 1: Vraag om links

In Nederland kennen we een gezegde over dat kinderen die vragen overgeslagen worden, maar is dat wel echt zo? Probeer het gewoon eens door websites te vragen om te linken naar je eigen site. Soms vind je het mogelijk te direct om een link te vragen, maar je kunt de ander dan nog wel wijzen op je website, product en/of dienst. Met een beetje geluk zullen ze dan alsnog naar je linken op hun site. In sommige gevallen moet je betalen voor de links, al hoef je hier niet beslist mee in zee te gaan. 

Tip 2: Syndicate je content

De kans is groot dat je nog nooit van het woord syndicaten hebt gehoord, daarom eerst deze betekenis: synidcaten staat voor het publiceren van je eigen content op andere websites. Zo kun je je zichtbaarheid vergroten, terwijl je op deze manier ook meer links bouwt. Stel je bijvoorbeeld voor dat je een interessante blogpost hebt geschreven. Je zou er dan voor kunnen kiezen om dit te plaatsen op een platform als Medium of LinkedIn.

Het is hierbij belangrijk dat je op duplicate content let. Plaats daarom beslist een link terug naar de oorspronkelijke blog als je een artikel plaatst op een andere site. Ook kun je duplicate content voorkomen door het platform dat je syndicatiemateriaal gebruikt te vragen om de noindex-metatag te gebruiken. Bij Medium is dit overigens niet nodig, als je een artikel doorplaatst wordt hierbij namelijk automatisch een canonical link toegevoegd. Zoekmachines kunnen hieraan zien wat het originele artikel is dat vervolgens getoond wordt in de zoekresultaten. 

Tip 3: Maak laagdrempelige basislinks

Linkbuilding optimaliseren hoeft echt niet heel moeilijk te zijn, alleen al met eenvoudige basislinks te gebruiken kun je ver komen. Hierbij kun je de onderstaande tips gebruiken:

  • Plaats je website op relevante startpagina’s.
  • Reageer met comments op blogs. Vermeld hierbij je site, al moet je het niet gaan spammen.
  • Ruil een link met een andere website, al moet je dit niet te vaak doen en alleen op relevante sites. 
  • Zorg voor een vermelding in bedrijvengidsen, wat tevens voor je lokale SEO goed is.
  • Plaats een link naar je site in forum-posts, al moet het wel relevant zijn.

Tip 4: Plaats je link waar mogelijk

Deze tip is ontzettend simpel, je moet namelijk gewoon je site overal en nergens vermelden. Linkbuilding moet dus constant in je achterhoofd zitten als je op het internet zit. Over het algemeen zijn dit dan nofollow-links, ze hebben dus in principe geen SEO-waarde om door te geven. Desondanks is dit geen probleem, nofollow-links creëren namelijk een natuurlijk linkprofiel. Ook geven ze je indirecte SEO-winst doordat meer mensen je website zien. Als je geluk hebt, gaan ze dan naar je site linken! 

Tip 5: Hergebruik je content

Heb je mooie content gemaakt en gepubliceerd op bijvoorbeeld je eigen website? Je zou er dan goed aan doen om hetzelfde stuk nog een keer te gebruiken maar dan in een ander format. Zo kun je je content hergebruiken voor nog meer links! Laten we als voorbeeld deze blog van ondergetekende als SEO expert nemen. Hier zou ik eventueel nog een video van maken die ik vervolgens publiceer op YouTube met een link naar dit artikel in de beschrijving. Ook zou ik een infographic kunnen maken van de vijf tips en die dan aanbieden op diverse infographic-websites. Een andere optie is juist het creëren van een presentatie die je dan kunt uploaden op Slideshare.

 

Je linkbuilding optimaliseren hoeft dus helemaal niet zo moeilijk te zijn als je gebruik maakt van de bovenstaande 5 supersimpele linkbuilding tips!