De markt wordt over het algemeen gedomineerd door grote ketens. Kleine, lokale bedrijven hebben daardoor moeite. Om toch meer verkeer naar je website te krijgen, doe je er goed aan om lokale SEO te gebruiken. In dit artikel leg ik uit wat local SEO is, zoals het in het Engels heet. Ook geef ik de voordelen en beste tips voor lokale SEO in onze gids voor MKB’ers.
Wat is lokale SEO?
Met lokale SEO optimaliseer je je online aanwezigheid. Zo vergroot je het lokale verkeer van je bedrijf, net als je naamsbekendheid en zichtbaarheid. Je kunt lokale SEO op meerdere manieren toepassen, bijvoorbeeld door content te creëren die relevant is voor een specifieke regio. Ook het gebruiken van lokale zoekwoorden en het creëren van een Google-bedrijfsprofiel raden we aan. Er zijn nog meer goede manieren en tips, waarover later meer in onze lokale SEO gids.
Als je bedrijf opereert in een specifiek geografisch gebied is lokale SEO echt geschikt voor jou. Dit is ook het geval als je onderneming fysieke vestigingen heeft. Je bedrijf wordt dan mogelijk weergegeven door Google voor sommige zoekopdrachten. Dit ziet er dan zo uit:
Ik kreeg deze resultaten door simpelweg ‘restaurant’ op te zoeken in Google. Probeer het eens voor jezelf! Je weet dan ook direct waarom het voordelig is om in dit lijstje te komen. Google-gebruikers zien ze namelijk vrijwel direct. De kans is dan dus groter dat ze op je bedrijf klikken.
Wat zijn de voordelen van local SEO?
Je wilt natuurlijk ook de voordelen van lokale SEO weten. Hieronder noem ik een paar, al zijn er eigenlijk te veel om op te noemen in deze lokale SEO gids.
1. Verhoog het verkeer
Je gebruikt SEO vooral om meer verkeer naar je website te krijgen. Hoe meer is op dit vlak zeker hoe beter, al worden natuurlijk niet alle bezoekers ook direct klanten. Als je meer verkeer krijgt, is de kans immers groter dat je aantal verkopen stijgt. Lokale SEO helpt hierbij, je vergroot immers je online aanwezigheid hiermee.
2. Bereik meer klanten
Het volgende voordeel heeft te maken met het hogere verkeer door lokale SEO. Je bereikt hierdoor namelijk ook meer klanten. Dit is al helemaal het geval als je door Google opgenomen wordt in het lijstje dat je ook in mijn voorbeeld zag. Als je dit voor elkaar krijgt, zien veel meer potentiële klanten je bedrijf.
3. Versla je concurrentie
Als twee bedrijven hetzelfde producten willen verkopen op dezelfde locatie dan is er sprake van een fikse strijd. Toch zien we vaak dat er zelfs nog meer bedrijven strijden om dezelfde klanten. Je kunt je concurrentie verslaan door je lokale SEO-aanwezigheid te optimaliseren. Behaal dit concurrentievoordelen door de tips die ik later in deze lokale SEO gids noem toe te passen.
4. Behaal langdurige rankings
SEA, wat staat voor Search Engine Advertising, levert kortstondige en snelle resultaten op. Je advertenties zijn even zichtbaar en vervolgens komen andere websites op je plekje. Dit is bij SEO anders. Deze resultaten zijn langdurig, wat ook bij lokale SEO zeker het geval is. Je mag zeker verwachten dat je je plekje lang in bezit hebt als je eenmaal in de SERP’s bent gekomen.
5. Vergroot je merkbekendheid
Als mensen een bepaald product willen kopen, zoeken ze hiernaar met behulp van specifieke trefwoorden. Je wilt dan natuurlijk dat je site bovenaan de zoekresultaten staat. Hier kun je voor zorgen met lokale SEO. Dit vergroot vervolgens je naamsbekendheid.
De beste tips voor lokale SEO
Ben je inmiddels overtuigd van de voordelen van local SEO? Je wilt dan natuurlijk weten hoe je het toepast. Lees hiervoor snel verder, het laatste gedeelte van deze lokale SEO gids bevat namelijk de beste tips voor local SEO.
Tip 1: Creëer een Google Bedrijfsprofiel
Allereerst is het zeker belangrijk om een bedrijfsprofiel aan te maken op Google. Dit is zelfs mogelijk de effectiefste manier om hoger met je bedrijf te scoren op Google Maps. Ook krijg je hierdoor misschien meer zichtbaarheid in de lokale resultaten van Google Search. Je hebt hiervoor dus een Google Bedrijfsprofiel nodig. Het is vervolgens ook belangrijk om je profiel te optimaliseren. Gebruik hiervoor deze tips:
- Verifieer het eigendom van je bedrijf
- Voeg je logo en afbeeldingen toe
- Reageer op reviews van klanten
- Voeg veel informatie toe, denk aan je openingstijden, website, betaalmethoden, et cetera
- Update je informatie indien nodig
Tip 2: Controleer je vermeldingen
Google-gebruikers kunnen je bedrijf vermelden. Het is verstandig om deze vermeldingen in de gaten te houden. Ze kunnen bijvoorbeeld gaan over wijzigingen in je openingstijden, bedrijgsgevens, et cetera. Google kan hierdoor je Bedrijfsprofiel aanpassen, terwijl de informatie van de gebruikers helemaal niet hoeft te kloppen. Ontvang je een vermelding? Geef dan direct aan of deze informatie correct is of niet.
Tip 3: Optimaliseer voor gesproken zoekopdrachten
In mijn blog over de beste SEO trends van 2023 schreef ik al over gesproken zoekopdrachten. Ook voor lokale SEO is voice search belangrijk. Optimaliseer je content daarom voor hoe mensen vragen stellen wanneer ze spreken met een spraakassistent. Dit is anders dan hoe ze hun zoekopdrachten typen. Eigenlijk betekent dit dat je meer long tail zoekwoorden moet verwerken in de teksten op je website. Pas bovendien je content aan op basis van de toon waarmee iemand spreekt. Houd daarnaast rekening met de bekende vraagstarters, zoals waar, waarom en hoe.
Tip 4: Maak lokale content
Google vindt het tegenwoordig belangrijk dat je content vooral bedoeld is voor de gebruikers en niet echt voor de zoekmachines. Als je je focust op lokale SEO raad ik je dan ook aan om lokale content te maken. Je trekt dan immers ook de lokale klanten aan die je graag wilt. Bovendien toon je met lokale content je lokale autoriteit. Het is ook zeker belangrijk om lokale termen op te nemen in je content. Dit kun je bijvoorbeeld doen met behulp van blogs. Je doet er vooral goed aan om dit vlak lokale evenementen en nieuwsberichten te verwerken in je content.
Tip 5: Gebruik lokale zoekwoorden
Daarnaast is het essentieel dat de zoekwoorden die je gebruikt relevant zijn voor lokale klanten. Bepaal welke trefwoorden geschikt zijn bijvoorbeeld met de Keyword Planner van Google. Met deze tool kun je zoekopdrachten filteren op de locatie. Je komt er hierdoor achter welke zoekwoorden populair zijn in een specifiek gebied. Maak een lijstje van deze termen na je SEO zoekwoordanalyse en gebruik ze vervolgens op je website. Verwerk ze in de teksten, maar ook zeker in de titels, meta-descriptions en URL’s. Eventueel kun je ook nog regiospecifieke hotspots opnemen in je content. Als je een restaurant in de buurt van de Dam hebt, kun je bijvoorbeeld “dineren op de Dam” verwerken in de websiteteksten. Doe dit zelf of huur mij als SEO tekstschrijver in!