De voor- en nadelen van ChatGPT voor het schrijven van SEO teksten

De echte hype rond ChatGPT is inmiddels wel afgelopen, maar toch heerst er nog veel interesse rondom deze tool. Sterker nog, ik word wekelijks gevraagd of het AI-programma een bedreiging is voor tekstschrijvers. Dat is gedeeltelijk het geval, maar toch ook weer niet helemaal. ChatGPT van OpenAI is namelijk zeker niet perfect en wordt dat waarschijnlijk ook nooit. Toch betekent dit niet dat de tool helemaal geen voordelen of doeleinden kent. Ik gebruik ChatGPT zelf ook, bijvoorbeeld om inspiratie op te doen of om uitleg te krijgen over onderwerpen die ik niet ken. Het is daarom belangrijk om op de hoogte te zijn van de voor- en nadelen van ChatGPT voor het schrijven van SEO teksten. Hieronder noem ik ze!

 

De voordelen van ChatGPT voor het schrijven van SEO teksten

Vind je een SEO tekststschrijver inhuren te duur? Je kunt dan in principe ChatGPT gebruiken voor het het schrijven van SEO teksten. Je geeft dan aan wat er gegenereerd moet worden, de AI doet dit vervolgens voor je. Dit levert de onderstaande voordelen op:

 • Creativiteit: ChatGPT is in staat om creatieve en unieke concepten te bedenken voor marketingcampagnes. Je kunt deze ideeën vervolgens uitwerken en inzetten om op te vallen ten opzichte van je concurrenten. Het kan ook zoekwoorden voor je bedenken, wat ik al benoemde in mijn blog over de 5 beste gratis SEO tools voor zoekwoordonderzoek
 • Efficiënt: ChatGPT maakt snel marketingcontent, over het algemeen veel sneller dan mensen kunnen. Bedrijven besparen met deze AI-tool daarom tijd en middelen. 
 • Kostenbesparend: ChatGPT is helemaal gratis. Content creëren met dit AI-programma is dan ook veel goedkoper dan SEO teksten laten schrijven door een tekstschrijver. 
 • Schaalbaarheid: Je kunt met ChatGPT veel content maken. Als je bijvoorbeeld veel SEO teksten nodig hebt, is de AI dus zeer geschikt.
 • Taalgeneratie: ChatGPT genereert natuurlijke taal. Je kunt het daardoor gebruiken om bijvoorbeeld je website te laten schrijven in andere talen. 
 • Personalisatie: Je kunt in ChatGPT aangeven welke tone of voice het programma moet gebruiken. Hierdoor kun je de content personaliseren.

 

De nadelen van ChatGPT voor het schrijven van SEO teksten

Helaas kent ChatGPT niet alleen pluspunten, was het maar zo’n feest. Deze AI-tool bevat namelijk ook de nodige nadelen. Ik noem ze hieronder, zodat je alle voor- en nadelen van ChatGPT voor het schrijven van SEO teksten kent.

 • Weinig context: ChatGPT is AI, het is geen mens. Daardoor heeft dit programma niet het menselijk begrip van de context, wat het ook nooit zal krijgen. De gemaakte schrijven zijn daardoor niet altijd geschikt of relevant voor je doelgroep.
 • Twijfelachtige kwaliteit: ChatGPT is zeker in staat om kwalitatieve SEO teksten te schrijven, maar helaas gaat het ook nog wel eens mis. Controleer de content daarom altijd. Let hierbij op de grammatica, maar ook op de leesbaarheid. Bovendien zijn de teksten van de AI niet altijd nauwkeurig of correct.
 • Biased: ChatGPT is een zogeheten machine learning-model. Dit betekent dat het programma getraind is aan de hand van doorgegeven gegevens. Het kan daarom biased zijn. 
 • Beperkte creativiteit: Ik zei net dat ChatGPT creatieve concepten kan genereren. Dat is zeker het geval, maar toch is het AI-programma niet zo creatief als een menselijke SEO tekstschrijver. Dit komt vooral door de manier waarop de AI is getraind, maar ook door de aanwijzingen die je zelf geeft.
 • Technische beperkingen: Als je ChatGPT zo effectief mogelijk wilt gebruiken, heb je enige technische kennis nodig. Dit heeft vooral te maken met de aanwijzingen die je moet geven voordat de AI SEO teksten voor je schrijft. 
 • Beperkt begrip van merkidentiteit: Je kunt ChatGPT afstemmen op de tone of voice van een merk, maar alsnog heeft het hier soms moeite mee. SEO tekstschrijvers zijn hier simpelweg veel beter in.

 

Vervangt ChatGPT SEO tekstschrijvers?

Ik kan de toekomst (helaas) niet voorspellen, maar ik durf wel te stellen dat ChatGPT menselijke copywriters nooit volledig zal vervangen. Dit komt puur doordat AI niet het menselijke begrip van creativiteit en context heeft, wat bij daadwerkelijke SEO tekstschrijvers natuurlijk wel het geval is. Toch zal ChatGPT door veel bedrijven gebruikt worden voor het schrijven van SEO teksten. Dat is ook niet meer dan logisch. Deze tool maakt immers snel en gratis teksten die over het algemeen van een relatief hoge kwaliteit zijn. Bedrijven besparen zo dus geld én tijd, wat toch wel de grootste voordelen van ChatGPT zijn. 

 

De voor- en nadelen van ChatGPT voor het schrijven van SEO teksten ken je inmiddels. Je moet nu zelf beslissen of je het beter vindt om dit programma te gebruiken voor SEO copywriting of dat je toch liever een daadwerkelijk SEO tekstschrijver inhuurt. Ik wist wel waar ik voor zou kiezen, maar ik ben natuurlijk partijdig. Wil je desondanks echt goede teksten? Neem dan snel contact met me op! 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *