Dit zijn de belangrijkste Google Search veranderingen

AI, oftewel artificial intelligente/kunstmatige intelligentie, pakt een steeds grotere rol in ons leven, onder meer door ChatGPT. Er zijn zelfs al mensen die deze tool als zoekmachine gebruiken. Google wil dat natuurlijk niet en gaat daarom veranderen. We weten nog niet alles over de aankomende Google Search veranderingen, maar we weten wel dat Google de strijd aangaat met ChatGPT. Dit maakte het bedrijf namelijk bekend tijdens I/O, het jaarlijkse ontwikkelaarsevenement van Google. 

 

Wat zijn de belangrijkste Google Search veranderingen?

Google onthulde tijdens I/O dat de volgende evolutie van Google Search er aan zit te komen. De populairste zoekmachine gebruikt in de toekomst een AI-aangedreven chatbot voor het beantwoorden van vragen. Zo krijgen de gebruikers sneller de informatie die ze willen. Google Search gaat er hierdoor volledig anders uitzien. Naast de traditionele zoekresultaten komt ook nog een pop-up in beeld. Hier is het antwoord van de AI te zien. Wanneer deze Google Search veranderingen officieel gelanceerd worden, is nog niet helemaal duidelijk. Wel kunnen gebruikers zich al aanmelden als testers. Ook komt de nieuwe update eerst in de Verenigde Staten uit, waarschijnlijk later in de rest van de wereld. 

 

Voorbeeld van de Google Search veranderingen
Bron: Google

In deze afbeelding zie je hoe AI getoond wordt in de zoekresultaten. De informatie wordt in een paar alinea’s gegeven en bestaat ook uit links naar relevante websites. Gebruikers hebben daarnaast de mogelijkheid om potentiële vervolgvragen te stellen. De traditionele zoekresultaten met de blauwe links verschijnen onder deze lap tekst. De kans is groot dat veel mensen niet zo ver naar beneden scrollen. Ze krijgen door de informatie van de AI immers al de antwoorden die ze zochten.

 

SEO wordt dus mogelijk heel anders door deze grote Google Search veranderingen. Voor SEA, ook wel PPC genoemd, is dat waarschijnlijk niet het geval. Waarom? Google verdient circa 80 procent van alle inkomsten uit advertenties, met name uit Google Search. De informatie gegeven door AI bevat dan ook advertenties, zo heeft Google al aangegeven. Dit is bijvoorbeeld te zien in de onderstaande afbeelding. Het zou kunnen dat gebruikers in de toekomst minder advertenties in Google Search zien. De ads zijn dan waarschijnlijk wel relevanter en geoptimaliseerder. 

Google Search veranderingen
Bron: Google

 

De focus ligt volledig op AI bij Google

De belangrijkste Google Search veranderingen gaan dus vooral over het gebruik van AI om vragen van gebruikers te beantwoorden. Het bedrijf focust dan ook volledig op kunstmatige intelligentie op dit moment. Zo kondigde Google tijdens I/O ook PaLM 2 aan. Dit is het nieuwe AI-taalmodel van het bedrijf, wat als doel heeft om GPT-4 van OpenAI, de maker van ChatGPT, te verslaan. PaLM 2 moet beter worden in gezond verstand, wiskunde en logica. Ook moet het model in staat zijn om gespecialiseerde code in meerdere programmeertalen te maken. 

 

Google gaat bovendien bezig met Bard, de chatbot van het bedrijf dat al langer bestaat. Bard opereert buiten de zoekmachine en heeft meerdere doeleinden. Zo kan de chatbot gebruikt worden om een verjaardag te plannen, een essay te schrijven of ideeën voor het avondeten op te doen. Bard was eerst alleen beschikbaar voor gebruikers in de Verenigde Staten die zich hadden aangemeld voor een wachtlijst. In de nabije toekomst verandert dit. Google maakt Bard dan beschikbaar voor alle gebruikers in 120 landen én 40 talen. Bovendien creëert het bedrijf extensies voor de chatbot die je onder meer in Google Documents, Google Spreadsheets en Gmail kunt gebruiken. 

 

Google is dus net als OpenAI en Microsoft bezig om AI een prominente rol in ons leven te geven. Er zullen natuurlijk nog wel opstartproblemen zijn. De informatie gegenereerd door AI in Google Search is bijvoorbeeld mogelijk soms onnauwkeurig. SEO copywriting zal daarom voor nu belangrijk blijven, maar voor veel gebruikers zijn de Google Search veranderingen zeker handig! 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *