Wat zijn short tail zoekwoorden?

Zoekwoordenanalyse met een gratis SEO tool zorgt ervoor dat het SEO-wereldje constant aan de gang blijft. Het is daarom ook verstandig om hierin te investeren, aangezien het echt veel verschil kan maken. Daarbovenop is het goed om te weten dat niet alle zoekwoorden hetzelfde zijn. In mijn vorige blog schreef ik immers al over long tail zoekwoorden, maar er zijn ook nog eens short tail zoekwoorden. Het is natuurlijk belangrijk om te weten wat zo’n short tail zoekwoord precies is. Dat ga ik uitleggen in deze blog! 

 

Wat zijn short tail zoekwoorden?

Short tail zoekwoorden zijn termen die mensen gebruiken op Google om te zoeken. Normaal gesproken bestaan deze zoekopdrachten uit niet meer dan drie woorden. Hierdoor focussen ze vaak ook meer op de brede onderwerpen dan specifieke onderwerpen. Hier zijn de long tail zoekwoorden namelijk net wat geschikter voor. Een nadeel van de short tail keywords is dan ook dat ze normaal gesproken een hogere zoekvolume hebben doordat ze zo breed zijn, al is dat minder vaak het geval dan verwacht volgens de cijfers van Ahrefs. Maar, wat is nu een voorbeeld van een short tail keyword? Nou, bijvoorbeeld ‘hardloopschoenen’. Hier kun je vervolgens een long tail zoekwoord van maken door bijvoorbeeld ‘beste hardloopschoenen voor mannen’ te gebruiken in SEO artikelen. Hierin zie je dus dat de long tail zoekwoord de short tail versie bevat. Vaak zijn de short tail zoekwoorden dan ook zaadjes waarmee je langere varianten kunt kweken. Helaas kan het dus wel lastig zijn om te ranken bij een short tail zoekwoord. Dit betekent daarentegen niet dat je ze niet moet gebruiken. 

 

Waarom zou je short tail keywords moeten gebruiken?

Het grootste voordeel van het optimaliseren van je website met long tail zoekwoorden is dat ze over het algemeen de hoogste zoekvolume hebben. Zoals net al genoemd werd is dit niet altijd het geval. Doe hier dan ook onderzoek naar voordat je kiest tussen short tail keywords en long tail zoekwoorden. Desondanks toont dit onderzoek aan dat vrijwel alle zoekwoorden die een plekje hebben gekregen in de lijst met de meest gebruikte keywords short tail zijn. Bovendien zorgen ze voor 20 procent van alle zoekopdrachten in Google. Hierdoor geven de short tail zoekwoorden je de beste kans op meer verkeer en conversie naar je website vanuit de organische zoekresultaten. Helaas lukt dit niet altijd, doordat er zoveel competitie is op het gebied van short tail keywords. 

 

Zou je alsnog op short tail trefwoorden moeten focussen?

De short tail zoekwoorden zijn over het algemeen dus extreem competitief. Toch hoeft dit niet te betekenen dat je ze helemaal niet moet gebruiken. Het valt immers te verwachten dat het meeste verkeer naar je website dat komt van de zoekmachines komt van de korte zoekopdrachten. Het meest waardevolle verkeer, wat vaak bestaat uit de bezoekers die uiteindelijk daadwerkelijk je klanten worden, komt normaliter met name van de long tail zoekopdrachten, maar de short tail zoekwoorden zijn alsnog van belang om het verkeer naar je site te brengen. Ook kun je op deze manier meer brand awareness creëren, wat natuurlijk ook zeker waardevol is voor je bedrijf.