Deze SEO strategieën moet je beslist vermijden in 2021!

Als SEO copywriter is het belangrijk om constant op de hoogte te blijven van de nieuwste updates op het gebied van SEO. Dit is natuurlijk ook het geval als bedrijfseigenaar. Je wilt immers niet dat je website ingehaald wordt door de concurrentie. Toch gebeurt dit regelmatig. Hier kunnen veel redenen achter zitten. Zo zou het bijvoorbeeld kunnen komen doordat concurrenten de SEO in hun website teksten verbeteren. Daarnaast kan het ook als reden hebben dat je gebruik maakt van SEO strategieën die je anno 2021 eigenlijk niet meer moet gebruiken. In deze blog vind je daarom een paar SEO strategieën die je beslist moet vermijden in 2021

 

Keyword-rich anchors

In het verleden werd het echt essentieel gezien om anchor teksten te gebruiken die geoptimaliseerd waren voor exacte zoekwoordovereenkomsten. Ze werden gebruikt om linkrelevantie te signaleren en daardoor werden ze door veel SEO copywriters ingezet in de teksten. Inmiddels kun je dat beter niet meer doen. 

 

Waarom moet je keyword-rich anchors vermijden?

De anchors met een exacte zoekwoordovereenkomst zijn tegenwoordig niet meer nodig om backlinkrelevantie te signaleren. Google gebruikt hiervoor tegenwoordig namelijk ook de omringende tekst, net zoals de grotere context. Zo stelt het algoritme anno 2021 het belang van de link vast. Daarnaast kunnen de keyword-rich anchors ook nog eens als onnatuurlijk gezien worden, waarvoor je gestraft kunt worden door Google.

 

Wat moet je doen in plaats van keyword-rich anchors?

Het gebruiken van keyword-rich anchors in de SEO teksten is dus een van de SEO strategieën die je inmiddels moet vermijden. In plaats daarvan moet je een balans vinden op dit gebied. Zo zou je alsnog wel branded anchors (voorbeeld: Warner Halbesma) kunnen gebruiken, net zoals naked anchors (voorbeeld: www.warnerhalbesma.com) en long-form anchors (voorbeeld: link schema’s zijn uitgelegd in de Quality Guidelines van Google). 

 

Zoekwoorddichtheid 

Een van de andere SEO strategieën die je moet vermijden in 2021 heeft te maken met de zoekwoorddichtheid, wat ook wel keyword density genoemd wordt naar de Engelse vertaling. Het idee hierachter is dat een bepaald percentage van de copy moet bestaan uit zoekwoorden zodat Google weet waar de pagina over gaat. Zo werd in het verleden bijvoorbeeld gezegd dat maar liefst vijf procent van de tekst een exacte overeenkomst van je zoekwoorddoelen zou moeten zijn. 

 

Waarom moet je zoekwoorddichtheid vermijden?

Alhoewel zoekwoorden nog altijd belangrijk zijn, is zoekwoorddichtheid dat niet echt meer. Al in 2011 zeiden de eerste SEO experts dat je een zoekwoord niet meer dan een paar keer hoefde te gebruiken op een pagina. Als je te veel gebruik maakt van een trefwoord dan zal dit juist een negatieve invloed hebben op de SEO score van je site. Ook kan dit de copy op je site verminderen. 

 

Wat moet je doen in plaats van zoekwoorddichtheid?

Het is dus alsnog wel van belang om gebruik te maken van een SEO zoekwoordenanalyse om te weten te komen welke trefwoorden je het beste kunt gebruiken op je website. Verwerk deze zoekwoorden vervolgens een paar keer in de copy, maar niet meer dan dat. 

 

Paginalengte

In de SEO gemeenschap gaat al jaren het idee rond dat een pagina moet bestaan uit een bepaald aantal woorden om zo hoog mogelijk te eindigen in de rankings van Google. Vroeger werd gezegd dat duizend woorden het minimum was, maar inmiddels lijkt dit aantal vastgesteld te zijn op 1500 woorden. Daarnaast zijn er ook nog onderzoeken geweest waaruit bleek dat long-form copy 77 procent meer backlinks levert dan short-form copy. 

 

Waarom moet je paginalengte vermijden?

Eigenlijk maakt de lengte van een pagina bar weinig uit. Wat juist echt belangrijk is voor zowel de gebruikers van je website als de zoekmachines is dat de content grondig en goed is. Voor sommige onderwerpen hoef je hiervoor maar 500 woorden te gebruiken, terwijl in andere gevallen je niet eens genoeg zult hebben aan 10 duizend woorden. 

 

Wat moet je doen in plaats van paginalengte?

Je moet het aantal woorden van een pagina bepalen per pagina. Zoals net al genoemd is, heb je voor het ene onderwerp simpelweg veel meer woorden nodig dan voor het andere. Dat is helemaal niet erg! Gebruik gewoon zoveel woorden als je nodig hebt bij het schrijven van SEO teksten. Ook kan het goed zijn om de pagina’s van je concurrenten te analyseren om uit te zoeken hoeveel woorden zij voor hetzelfde onderwerp hebben gebruikt.