Waarom je korte alinea’s moet gebruiken

Als een tekst bestaat uit één lange paragraaf zonder ruimte tussen de regels dan ben ik vertrokken van de site voordat ik überhaupt de inleiding heb gelezen. Waarschijnlijk doe jij precies hetzelfde. Logisch, want wie wil nu een enorme muur aan zinnen lezen? Op een gegeven moment weet je niet eens meer waar je bent. Het is voor tekstschrijvers belangrijk om dit te onthouden en dus alinea’s te gebruiken. Toch gaat dit ook nog wel eens mis en zijn de paragrafen veel te lang. Sommige SEO tools geven aan wanneer je alinea’s beter kunt verkorten, maar je hebt ze niet eens nodig na het lezen van deze blog!

Waarom zijn korte alinea’s beter?

Tekstschrijvers willen altijd hun teksten leesbaar maken voor de lezer. Daarom schrijven we actief en gebruiken we dus ook paragrafen. We kiezen hierbij voor korte alinea’s aangezien enorme teksten niet prettig zijn om te lezen. Dit schrikt lezers zelfs af, waardoor ze er regelmatig voor kiezen om het hele artikel niet te lezen. Korte alinea’s zorgen er dus eigenlijk voor dat de tekst verdeeld is in hakplare stukjes. Deze zijn over het algemeen eenvoudig te begrijpen. De korte paragrafen stellen de lezers daardoor op hun gemak. Nadat ze een alinea hebben gelezen, kunnen ze namelijk even ontspannen. Ook is dit een mooi moment om het stukje tekst echt tot zich door te laten dringen en erover na te denken. Vervolgens gaan ze verder met het volgende gedeelte. De tekst is hierdoor leesbaar en dus ook gemakkelijk te begrijpen.

De alinea’s zorgen er bvovendien voor dat het artikel simpel te scannen is, wat veel lezers doen. Bijna niemand gaat direct de volledige tekst lezen, in plaats daarvan scannen ze de pagina zodat ze weten wat ze kunnen verwachten. Eigenlijk gebruiken de lezers deze techniek om te checken of het artikel waardevol is. Ze letten bij het scannen vaak vooral op de kopjes en de eerste zinnen van de alinea’s. Door je tekst op te delen in paragrafen die gaan over de cruciale punten van je artikel geef je mensen dus snel een goed inzicht van het onderwerp. De lezers kunnen hierdoor gemakkelijk bepalen of ze de tekst daadwerkelijk gaan lezen.

Wanneer is een paragraaf te lang?

Oké, je weet nu waarom korte alinea’s cruciaal zijn voor de leesbaarheid van een tekst. Uiteraard wil je nu ook weten wanneer een paragraaf goed is. Hierbij is het belangrijk om te weten dat dit stukje niet te lang moet zijn, maar ook zeker niet te kort. Hanteer daarom deze regels:

  • De alinea moet uit minstens twee zinnen bestaan.
  • De alinea mag niet meer dan 200 woorden bevatten. 

Alle paragrafen die niet aan deze voorwaarden voldoen, zijn lastig te begrijpen voor veel lezers. Dit is al helemaal het geval als de alinea’s te lang zijn. Deel ze dan op in subalinea’s. Je maakt het dan gemakkelijk voor de meeste mensen om je tekst te lezen en te begrijpen. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *