Wat is linkbuilding?

Als je kijkt naar de betekenis van linkbuilding dan is dit het verkrijgen van relevante links op andere websites die naar je eigen site verwijzen. Het heeft als doel om meer bezoekers op je site te krijgen, wat kan leiden tot meer klanten. Het is bovendien van belang voor de vindbaarheid in de zoekmachines, waar Google natuurlijk het populairst van is in Nederland. Google ziet de links van andere sites naar jouw sites namelijk als stemmen. Krijg je veel stemmen? Je zult dan meer waardering krijgen van de zoekmachine. Hierdoor zal je website beter scoren in Google dan concurrerende websites die minder backlinks hebben. 

 

De links moeten kwalitatief zijn

Het internet bestaat eigenlijk uit links tussen websites. Alles zijn aan elkaar gelinkt tot één groot net, dit is dus het internet. Linkbuilding is hierbij ontzettend belangrijk. Dit is dus het verkrijgen van goede links naar je site. Wat goede links zijn? Nou, ze moeten kwalitatief zijn. Als je zo’n kwalitatieve externe link hebt dan moet je dit eigenlijk zien als een stem op je site. Een stem is zeer nuttig. Hoe meer stemmen je hebt, hoe hoger je site namelijk zal eindigen in de zoekresultaten van Google. Je moet dus eigenlijk als doel hebben om meer stemmen, oftewel kwalitatieve links, te hebben dan je concurrenten.

 

De links moeten relevant zijn

De links moeten bij linkbuilding dus kwalitatief zijn, maar het is ook essentieel dat ze relevant zijn voor het onderwerp van de site. Het is hierbij onder andere mogelijk om zelf websites te benaderen met de vraag of ze een link naar je site willen plaatsen. Soms wordt dit gedaan, maar vaak zul je zien dat je hiervoor moet betalen. Je zou dan in de vorm van een artikel of een blog een externe link op die website plaatsen. Dit wordt ook wel een SEO tekst genoemd. Hierbij is het van belang dat je de link de juiste tekst meegeeft, dit is de anchortekst. Met een trefwoordanalyse kun je onderzoeken welke anchortekst het beste is.

 

En interne linkbuilding dan?

Externe links zijn dus nodig om je website hoger te laten komen in de zoekresultaten van Google, maar interne links zijn ook van belang bij zoekmachine optimalisatie of Search Engine Optimization. Met de interne linkstructuur kun je aan de zoekmachines namelijk duidelijk maken welke pagina’s het belangrijkst zijn. Ook moet bij de interne links opnieuw een relevante anchortekst meegegeven worden. Bij je website schrijven moet je hier dus zeker rekening mee houden.