Google EAT staat voor expertise, authoritativeness en trustworthiness, oftewel deskundigheid, gezaghebbendheid en betrouwbaarheid. Dit is een resultaat van de Search Quality Rater Guidelines van Google, wat een document is van 168 pagina’s. Het wordt gebruikt door menselijke kwaliteit beoordelaars om de kwaliteit van de zoekresultaten van Google te beoordelen. Google EAT is een belangrijk onderdeel van SEO, wat ook wel zoekmachineoptimalisatie genoemd wordt. In deze blog kun je meer lezen over dit onderwerp.
Hoe belangrijk is Google EAT?
Google EAT is belangrijk voor alle zoekopdrachten, maar voor sommige is het extra essentieel. Zo is EAT erg belangrijk als je op zoek bent naar de juiste hoeveelheid paracetamol wanneer je zwanger bent. Als Google in dit geval content toont van een auteur die helemaal niets over dit onderwerp weet en het geplaatst is op een site dat geen autoriteit heeft dan is de kans groot dat de content niet klopt. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Sterker nog, dit kan zelfs levensbedreigend zijn. Er zijn natuurlijk nog meer onderwerpen waarbij Google EAT erg belangrijk is. Deze thema’s worden door Google ook wel YMYL onderwerpen genoemd, waarbij YMYL staat voor Your Money or Your Life. Zo’n onderwerp kan dus potentieel invloed hebben op de gezondheid, financiële situatie, veiligheid of tevredenheid van een persoon. Is jouw website gebouwd rondom zo’n YMYL thema? Het is dan zeker cruciaal om EAT in te zetten.
Is Google EAT een ranking factor?
Nou, soort van wel volgens Danny Sullivan, de Public Liaison of Search van Google. Hij zei hier namelijk wat over op Twitter, al is het wel wat verwarrend. Om een ranking factor te zijn, moet het iets tastbaars zijn wat een computer kan begrijpen en evalueren. Het aantal backlinks op een pagina is hier een goed voorbeeld van. Bij Google EAT is dit eigenlijk niet mogelijk. Expertise, authoritativeness en trustworthiness zijn namelijk echt menselijke concepten, maar Google heeft een oplossing bedacht. Hiervoor hebben hun zoekmachine ingenieurs eerst aanpassen van het algoritme bedacht om de kwaliteit van de zoekresultaten te verbeteren. Vervolgens tonen zij de zoekresultaten aan de kwaliteit beoordelaars met en zonder de mogelijke aanpassingen. Het is dan hun taak om feedback te leveren aan Google. Ze worden hierbij niet verteld welke lijst aan zoekresultaten ze precies beoordelen, dit blijft een geheim. Google gebruikt daarna de feedback om te controleren of de voorgestelde verandering een positief of negatief impact heeft op de zoekresultaten. Is er sprake van een positieve impact? De verandering zal dan geïmplementeerd worden. Dit heeft ervoor gezorgd dat de ingenieurs van Google begrijpen hoe ze tastbare signalen kunnen inzetten die passen bij Google EAT, waardoor het algoritme van de ranking van de zoekresultaten hierop aangepast kan worden. In deze video legt Google uit hoe dit proces precies werkt.