Actief schrijven: hoe doe je dat? De 4 beste tips!

Hoewel ik inmiddels al jarenlang actief ben als tekstschrijver verbeter ik mezelf nog altijd. De laatste tijd probeer ik bijvoorbeeld beter te worden in actief schrijven. Ik heb me in het verleden aangeleerd om passief te schrijven, waar ik nu spijt van heb. Actief schrijven leest immers veel fijner doordat de zinnen duidelijker en korter zijn. Een tekst loopt dus lekker als je de zinnen actief schrijft. In dit artikel leg ik uit hoe je actief schrijft en wat deze manier van schrijven überhaupt is. 

 

Wat is actief schrijven?

Je schrijft actief als je zinnen zo weinig mogelijk hulpwerkwoorden bevatten. Hierdoor worden de zinnen korter en dus ook actiever. Als je juist wel de volgende hulpwerkwoorden gebruikt, maak je de zinnen passief. Dit wordt ook wel de lijdende vorm genoemd. Deze manier van schrijven zorgt ervoor dat het onderwerp niet actief is. In plaats daarvan ondergaat het onderwerp juist iets. Je blijft bij actief schrijven juist bij de kern van de zin, wat dus echt belangrijk is voor de lezer.

Wat zijn hulpwerkwoorden?

In de Nederlandse taal gebruiken we meerdere hulpwerkwoorden, waaronder de volgende:

  • Zijn
  • Worden
  • Kunnen
  • Hebben
  • Zullen

Zie je dat je deze werkwoorden of de vervoegingen vaak gebruikt in je tekst? Probeer de zinnen dan te verbeteren zodat ze toch actief zijn. 

 

Wat is het belang van actief schrijven?

Actief schrijven is vanwege meerdere redenen mooier dan de passieve/lijdende vorm. Allereerst staat het onderwerp in de actieve vorm aan het begin van de zin. De lezer weet daardoor direct waar de zin over gaat. Het volgende voorbeeld maakt dit duidelijk:

Voorbeeld van een actieve zin:

Deze smartphone laadt sneller op door onze nieuwste technologie.

Voorbeeld van een passieve zin:

Door onze nieuwste technologie laadt deze smartphone sneller op. 

Kiezen voor de actieve schrijfstijl heeft meer redenen. De lezer begrijpt de zin namelijk ook vaak beter. Dit komt vooral doordat het onderwerp als eerste genoemd wordt. De zin is hierdoor eenvoudig te snappen voor de lezer.

 

4 tips voor actief schrijven

Je weet inmiddels wat actief schrijven is en waarom het beter is dan passief schrijven. Wil je zelf de actieve vorm toepassen in je teksten? Gebruik deze tips!

 

Tip 1: Verwijder overbodige hulpwerkwoorden

Deze tip heb ik stiekem al genoemd. Bij actief schrijven is het namelijk essentieel om hulpwerkwoorden zoveel mogelijk te vermijden. Vaak is het onmogelijk om ze allemaal uit je tekst te verwijderen. Begin daarom met het vermijden van overbodige hulpwerkwoorden. Het is hierbij een goed idee om voorzichtig taalgebruik te elimineren. Schrijf bijvoorbeeld niet “ik kan mooie websites voor je maken”, maar juist “ik maak mooie websites voor je”. De actieve zin klinkt veel sterker, puur doordat je het hulpwerkwoord verwijdert. 

 

Tip 2: Vermijd voltooid deelwoorden

Vermijd naast overbodige hulpwerkwoorden ook voltooid deelwoorden in je teksten. Zo worden je zinnen sneller, korter en levendig. Dit komt niet alleen doordat je de voltooid deelwoorden omzeilt, maar ook doordat je dan direct de werkwoorden ‘zijn’ en ‘hebben’ niet gebruikt. Schrijf daarom niet “ik heb zojuist een SEO tekst geschreven”, maar “ik schreef zojuist een SEO tekst“. Kijk, dat leest al veel makkelijker en sneller!

 

Tip 3: Gebruik korte zinnen

Lange en lastige zinnen schrijven is zeker leuk, maar ze verbeteren de leesbaarheid van je tekst zeker niet. Dit is al helemaal het geval nu veel mensen websites bezoeken op hun smartphone. Een lange zin vult soms zelfs het hele scherm. Voorkom dit door je te richten op korte en enkelvoudige zinnen. Doe dit echter niet te veel, aangezien veel teksten daardoor lijken alsof ze voor kinderen zijn geschreven. Verkort juist alleen de zinnen die daadwerkelijk korter kunnen zonder slechter te worden. 

 

Tip 4: Elimineer twijfelwoorden

Oké, ik ben guilty aan de nodige twijfelwoorden in mijn teksten. Hartstikke slecht van mij aangezien teksten veel zwakker worden door twijfelwoorden. Dit geeft de naam immers al aan, twijfelwoorden zorgen voor twijfel bij de lezer. Zwak je kennis of ervaring dus niet af als je krachtige zinnen wilt schrijven. Vermijd hiervoor vooral de volgende twijfelwoorden:

  • Eventueel
  • Mogelijk
  • Misschien
  • Waarschijnlijk
  • Wellicht

Ook bepaalde vormen van hulpwerkwoorden zorgen voor twijfel bij de lezer. Voorbeelden hiervan zijn ‘kunnen’, ‘zullen’ en ‘mogen’. Gebruik deze werkwoorden dus net als de eerder genoemde twijfelwoorden niet in je teksten. Je copy wordt dan direct veel overtuigender. Schrijf bijvoorbeeld niet “ik zou je kunnen helpen bij het verbeteren van je ranking in Google”, maar “ik help je bij het verbeteren van je ranking in Google“. 

 

Mag je dan helemaal niet passief schrijven?

Nou, dat is ook weer net niet het geval. Passief schrijven is dan wel slechter dan actief schrijven, toch zijn er situaties waarin de lijdende vorm geschikter is. Een passieve zin heeft bijvoorbeeld soms meer ritme dan de actieve vorm. Ook als het onderwerp van de zin iets ondergaat, doe je er goed aan om de passieve schrijfstijl toe te passen. Bovendien kan het lekker en mooi lezen om actief en passief schrijven af te wisselen. 

 

Dit artikel zorgt ervoor dat je precies weet hoe je actief schrijft. Toch doe je dit niet van het ene op het andere moment perfect. Leren hoe je actief schrijft heeft tijd nodig. Ik verbeter me op dit vlak ook nog elke dag. Geef dus niet op als je merkt dat je actief schrijven toch moeilijker vindt dan je had verwacht. Dat is helemaal niet erg! Zoals ze in het Engels zeggen: “good things take time”, actief schrijven dus ook! 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *