De kans is groot dat je concurrenten zich bezig houden met SEO. Hierdoor zullen ze waarschijnlijk in de Google rankings komen voor trefwoorden waarvoor je site niet in de zoekresultaten komt. Dat klinkt negatief, maar eigenlijk kan het ook positief opgevat worden. Je kunt namelijk nieuwe relevante trefwoorden vinden door een keyword competitive analysis uit te laten voeren. Vervolgens kunnen deze zoekwoorden toegepast worden bij het schrijven van je website, maar ook bij SEO teksten. Het is hoe dan ook verstandig om een keyword competitive analysis uit te laten voeren, zo kun je namelijk nieuwe trefwoorden vinden en daarmee meer bezoekers krijgen.
Hoe doe je een keyword competitive analysis?
Als je een keyword competitive analysis zelf wilt maken dan moet je beginnen met het vinden van je concurrenten. Mogelijk weet je dit al, maar als dit niet het geval is dan kun je het zelf eenvoudig uitzoeken. Zo zou je de Site Explorer van Ahrefs in kunnen zetten voor dit doeleinde. Door dit te doen kun je namelijk sites vinden die dezelfde trefwoorden als jou gebruikt. Nadat je je competitie hebt geïdentificeerd is het verstandig om een content gap tool te gaan gebruiken. Hiermee kun je trefwoorden vinden die gebruikt worden door concurrenten maar niet door jou. Ook dit is mogelijk met Site Explorer, je kunt dit namelijk doen met de Content Gap tool van dit programma van Ahrefs.
Zoek naar waardevolle onderwerpen
Naar alle waarschijnlijkheid zul je niet willen ranken voor alle trefwoorden die gebruikt worden door je concurrenten. Bij het kiezen van je zoekwoorden is het dan ook van belang om drie dingen in je achterhoofd te houden. Zo is business value belangrijk, wat gecreëerd is door Ahrefs. Hiermee wordt bedoeld dat het trefwoord wel van “value” moet zijn voor je bedrijf. Ook het zoekvolume mag niet vergeten worden. Hoe hoger het zoekvolume van een specifiek trefwoorde is, hoe hoger het potentieel van meer bezoekers is. Het is bovendien verstandig om te kijken naar de estimated traffic to the top-ranking page in plaats van het zoekvolume dat getoond wordt door Google. Dit is een betrouwbaardere manier om het potentieel van meer verkeer op je site te berekenen.