De 5 belangrijkste SEO trends van 2024

2024 is gestart en daarmee beginnen ook altijd veel nieuwe goede voornemens. Als ondernemer heb je mogelijk het doel om de ranking van je website te verhogen om op deze manier ook je omzet te doen stijgen. Zoekmachineoptimalisatie is dan uiteraard essentieel. Ik raad je daarom aan om op de hoogte te zijn van de belangrijkste SEO trends van 2024. Ik noem ze hieronder, dus lees snel verder en gebruik ze optimaal. Uiteraard kun je ook mij daarvoor inhuren, neem dan snel contact met me op!

1. Zero-Click

Je hebt misschien nog nooit eerder van Zero-Click gehoord, maar dat zou eigenlijk wel moeten. Dit type zoekopdrachten is namelijk in opkomst. Dit betekent meer zoekopdrachten waarbij een gebruiker niet op een van de weergegeven resultaten klikt. Semrush voerde de zogeheten Zero-Clicks Study uit en kwam erachter dat zo’n 25 procent van de mensen die op een desktop een zoekopdracht intikte de SERP weer verliet zonder op een zoekresultaat te klikken. Bij de mobiele gebruikers ligt dit percentage nog veel hoger, namelijk op 57 procent. 

Tegenwoordig is het voor gebruikers van Google niet altijd meer nodig om op een zoekresultaat te klikken omdat ze bij sommige zoekopdrachten al veel informatie krijgen op de SERP. Dit komt bijvoorbeeld door de kennispanelen. Voor de websites is dit uiteraard nadelig, aangezien dit een negatief effect heeft op je verkeer. Probeer daarom om positie nul in de wacht te slepen, wat het aanbevolen fragment is dat je aan de bovenkant van een SERP vindt. Hierdoor krijg je mogelijk meer klikken en het vergroot ook de merkherkenning. 

2. AI 

AI wordt in alle industrieën steeds meer gebruikt en dat is in marketing uiteraard niet anders. Kunstmatige intelligentie is dan ook een van de grootste SEO trends van 2024, maar eigenlijk is deze ontwikkeling al een tijdje gaande. Sterker nog, het hele algoritme van Google bestaat uit AI. We zien nu dat er ook steeds meer handige AI SEO-tools op de markt komen. Je kunt hiermee bijvoorbeeld meer inzicht krijgen in hoe je je landingspagina’s kunt optimaliseren. Ook wordt kunstmatige intelligentie vaak gebruikt om waarde toe te voegen voor je bezoekers.

Bovendien zijn er diverse AI-tools die helpen bij het schrijven, herschrijven en analyseren van content. ChatGPT is hier natuurlijk op het moment het beste voorbeeld van. Zo’n tool kun je ook gebruiken om taken te automatiseren, wat je meer tijd geeft voor andere verantwoordelijkheden. AI-modellen worden al met al snel beter en kunnen voor steeds meer toepassingen gebruikt worden. Tegenwoordig vindt Google het zelfs prima dat je content met AI maakt, al is het wel belangrijk dat het waarde toevoegt voor de gebruikers. 

3. SGE

Nu ik het toch over AI heb, is het een goed moment om SGE te benoemen als een andere SEO trend die in 2024 gaat opbloeien. SGE staat voor Search Generative Experience en moet je zien als de door AI-aangedreven zoekervaring van Google. Het wordt dan ook vaak Google SGE genoemd of GSGE. Hierbij zie je aan de bovenkant van de SERP een resultaat dat gegenereerd is door kunstmatige intelligentie. De gebruiker vindt hierdoor eigenlijk direct het antwoord en hoeft daardoor niet meer op een zoekresultaat te klikken.

SGE is momenteel nog niet overal beschikbaar, maar de verwachting is dat dit in 2024 verandert. Het is daardoor lastig om te zeggen hoe websites gebruik kunnen maken van deze nieuwe ontwikkeling. Wat ik echter wel nu al aanraadt, is om je content te focussen op het beantwoorden van de vragen van gebruikers. Je inhoud behoudt hierdoor de relevantie, waardoor je site mogelijk genoemd wordt in het door AI-gegeneerde zoekresultaat van SGE. 

4. Lokale SEO 

Een paar maanden geleden schreef ik al over lokale SEO, maar dit is toch ook een van de grootste SEO trends van 2024. Dit komt vooral door de groei van de mobiele zoekopdrachten. Steeds meer gebruikers gebruiken hun smartphone om op Google iets op te zoeken. Een Google Local Pack wordt daardoor ook alsmaar vaker getoond in de zoekresultaten. Het is voordelig voor bedrijven om hier tussen te staan, aangezien dit de kans op meer verkeer vergroot.

Ik verwacht dus net als veel andere SEO-experts dat lokale SEO in 2024 nog belangrijker wordt. Dit komt allereerst doordat het zo gemakkelijk is om winkels in je buurt op te zoeken, maar lokale zoekmachineoptimalisatie wordt ook gebruikt voor het plaatsen van bestellingen op je telefoon. Je doet er dan ook goed aan om gebruik te maken van Google Mijn Bedrijf, wat je zeker moet optimaliseren om zoveel mogelijk uit Google Local Pack te halen. 

5. AEO

Daar is alweer zo’n onbekende afkorting… AEO staat voor Answer Engine Optimization en heeft eigenlijk opnieuw met AI te maken. Gebruikers vinden door kunstmatige intelligentie en voornamelijk chatbots namelijk op andere manieren informatie. AEO wordt hierdoor gebruikt voor het aanpassen van content als voorbereiding voor de toekomst van zoekmachineoptimalisatie. Hiermee optimaliseer je eigenlijk je inhoud voor zogeheten antwoordmotoren. Deze technologieën worden normaliter aangedreven door AI en synthetiseren informatie voor het beantwoorden van conversatievragen voor gebruikers. Onder andere ChatGPT en Google SGE gebruiken deze motoren. 

Het is een goed idee om AEO nu al toe te passen. Dit doe je door beknopte, duidelijke en directe content te creëren. AI- en machine learning-algoritmen kunnen de informatie dan gemakkelijk opnemen. Je inhoud wordt dan mogelijk geciteerd in de antwoorden gegenereerd door kunstmatige intelligentie. Ik raad je op dit vlak voornamelijk aan om diverse veelgestelde vragen op te nemen in je artikelen. Ook tabellen en opsommigstekens werken goed voor AEO. 

Conclusie over de 5 belangrijkste SEO trends van 2024

Eigenlijk draaien de belangrijkste SEO trends van 2024 dus grotendeels om kunstmatige intelligentie. We kunnen niet meer om AI heen en moeten het echt in ons voordeel gaan gebruiken. Focus je daarom op AEO en SGE, waarbij je eventueel de hulp van AI-tools kunt toe passen. De Zero-Click zoekresultaten stijgen hierdoor waarschijnlijk alleen maar meer, terwijl artificial intelligence ook bij lokale SEO een grote rol speelt. Laat AI je dus bij de hand nemen en zorg er zo voor dat je website geoptimaliseerd blijft voor zoekmachines. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *